AHA и BHA киселини – коя да избера?

AHA означава алфа-хидрокси киселина, а BHA - бета-хидрокси киселина. AHA и BHA са хидрокси киселини, които се използват за лечение на кожни заболявания като акне. И AHA, и BHA действат като ексфолианти, но по различни начини.

AHA и BHA киселини – коя да избера?

AHA киселините включват пет естествени органични киселини:

  • гликолова киселина
  • лимонена киселина
  • ябълчена киселина
  • винена киселина
  • млечна киселина

Това са слаби киселини, които могат да подобрят външния вид на кожата. Хората могат да намерят AHA под формата на пилинг за лечение на:

  1. акне
  2. белези
  3. мелазма (кафяви или сиви петна по кожата)
  4. хиперпигментация (участъци от кожата с по-тъмен цвят)
  5. грубост
  6. старчески петна
  7. себорея (обрив с червени и сърбящи петна и бели люспи)

Хората използват BHA киселините за намаляване на появата на бръчки и фини линии по кожата и за подобряване на цялостната текстура на кожата. Салициловата киселина, която е вид BHA, е често срещана съставка в продуктите за акне.

Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner Ексфолииращ тоник за лице с АНА и ВНА киселини

AHA и BHA киселини – коя да избера?

Купи сега

Каква е разликата между AHA и BHA?

AHA са водоразтворими киселини, получени от плодови захари. Те спомагат за излющването на повърхността на кожата, така че на нейно място да се образуват нови, по-равномерно пигментирани кожни клетки. След употреба вероятно ще забележите, че кожата ви е по-гладка на допир.

От друга страна, BHA са мастноразтворими. За разлика от AHA, BHA могат да проникнат по-дълбоко в порите, за да отстранят мъртвите кожни клетки и излишния себум.

Коя киселина трябва да изберете?

АНА се използват предимно за:

  • леки хиперпигментации като старчески петна, мелазма и белези
  • разширени пори
  • фини линии и повърхностни бръчки
  • неравномерен тен на кожата

Въпреки че AHA често се предлагат на пазара като безопасни за всички типове кожа, трябва да внимавате, ако имате изключително суха и чувствителна кожа. Може да се наложи постепенно да преминете към ежедневна употреба, за да избегнете дразнене на кожата си.

BHA, от друга страна, се използват предимно при акне и увреждания от слънцето. Тези продукти навлизат дълбоко в космените фоликули, за да изсушат излишните мазнини и мъртвите кожни клетки и да отпушат порите. Заради тези ефекти BHA са най-подходящи за смесена до мазна кожа. Могат да се използват по-ниски концентрации, за да се успокои чувствителната кожа. Възможно е също така да имате по-голям успех с BHA, ако искате да намалите зачервяването, свързано с розацея.

Beauty of Joseon Green Plum Refreshing Toner: AHA+BHA Освежаващ тоник за лице със зелена слива

AHA и BHA киселини – коя да избера?

Купи сега

Как да използвате AHA киселините?

Всички AHA водят до значително ексфолиране. Въпреки това ефектът и употребата на различните видове киселини могат да се различават леко. Избраните от вас AHA трябва да имат максимална концентрация между 10 и 15 процента. Прилагайте нови продукти всеки втори ден, докато кожата ви свикне с тях. Това ще намали и риска от странични ефекти, като например раздразнение.

Без значение коя АНА сте избрали, силното ексфолиращо действие прави кожата ви по-чувствителна към слънцето. Нанасяйте слънцезащитен крем всяка сутрин, за да предотвратите изгаряния, старчески петна и повишен риск от рак на кожата.

Гликоловата киселина е най-често срещания вид AHA. Тя се произвежда от широко разпространено растение - захарна тръстика. Гликоловата киселина осигурява значително ексфолиране. Това я прави универсално средство за лечение на много проблеми на кожата. А благодарение на антимикробните си свойства, тя дори може да помогне за предотвратяване на появата на акне.

Млечната киселина е друга често срещана АНА. За разлика от другите АНА, произведени от плодове, млечната киселина се произвежда от лактозата в млякото. Тя също е известна със значителното си ексфолиращо и противостареещо действие.

Макар и не толкова известен, винената е друг вид АНА. Тя се произвежда от екстракти от грозде и може да помогне за облекчаване на признаците на увреждане от слънцето и акне.

Както подсказва името ѝ, лимонената киселина се произвежда от екстракти от цитрусови плодове. Нейната основна цел е да неутрализира нивата на рН на кожата и да изравнява грубите участъци от нея. Лимонената киселина е добър серум или тонер, използван преди нанасянето на овлажняващ крем. Тя дори може да помогне на слънцезащитния крем да осигури максимална защита от UV лъчите.

Манделовата киселина съдържа по-големи молекули, получени от бадемови екстракти. Тя може да се комбинира с други AHA, за да се засили ексфолирането. Използвана самостоятелно, киселината може да подобри текстурата и размера на порите.

Как да използвате BHA?

BHA също са предназначени за ежедневна употреба, но в началото може да се наложи да ги прилагате няколко пъти седмично, докато кожата ви свикне с тях. Въпреки че BHA не правят кожата ви толкова чувствителна към слънцето в сравнение с AHA, все пак трябва да използвате слънцезащитен крем всеки ден. Това ще ви помогне да предотвратите по-нататъшно увреждане от слънцето.

Салицилова киселина

Салициловата киселина е най-разпространената ВНА. Концентрацията ѝ може да варира между 0,5 и 5 процента в зависимост от продукта. Тя е добре позната като средство за лечение на акне, но може да помогне и за успокояване на общото зачервяване и възпаление.

Skintegra Clarion 2% BHA Cleanser Mикроексфолиращ почистващ гел с BHA

AHA и BHA киселини – коя да избера?

Купи сега

Как да комбинирате AHA и BHA продукти?

Според изследване от 2009 г. AHA и BHA продуктите правят кожата по-плътна, когато се използват заедно. Това може да се дължи на повишеното производство на колаген, което може да направи дермата и епидермиса видимо по-плътни.

Все пак не искате да наслагвате AHA и BHA една върху друга. И двете са ексфолианти, така че използването и на двете може да доведе до изсушаване и раздразнение.

Можете също така да редувате AHA и BHA в различни дни. Този метод работи добре, ако използвате домашен химически пилинг, който съдържа AHA.

Друга стратегия е да използвате тези киселини само върху определени части на лицето си. Например, ако имате смесена кожа, можете да прилагате AHA върху сухите участъци, а BHA - върху мазните.

AHA и BHA имат сходни ползи. От всяка от тях можете да получите определено ниво на ексфолиация.

Всяка съставка обаче може да се използва за постигане на различни цели в грижата за кожата. Ако търсите всеобхватна процедура против стареене, тогава AHA може да е най-подходяща. BHA може да е по-подходяща, ако искате да успокоите възпалението и да се отървете от акнето.