Ретинол за начинаещи - как се използва?

В търсене на перфектните съставки за красива кожа, се сблъскваме с термини като ретиноид, ретиноинова киселина и третиноин. Ако сте се чудили какво представляват те, не сте сами. Колкото и да се шуми около ретинола, той си остава мистериозен, като се имат предвид разновидностите му.

Ретинол за начинаещи - как се използва?

Различните видове ретинол

Ретинолът с право си е спечелил репутацията на най-ефективната съставка за стареене на кожата, но знаете ли, че първоначално е разработен като средство за лечение на акне? Химиците създават първата форма на ретинол през 30-те години на миналия век, но откриват, че той лесно се разгражда, когато е изложен на светлина и въздух. В търсене на по-стабилна версия експертите откриват ретинола, който познаваме и обичаме днес; ретинол, който помага при акне, но също така изглажда бръчките, стяга кожата и осигурява по-сияен и младежки тен.

През годините са разработени много форми на ретинол: без рецепта и с рецепта, с висока ефективност и щадящ ефект. Тъй като ориентирането във видовете ретинол може да се окаже сложно, по-долу ще ви разясним всичко.

Забележка: Ретинолът не се препоръчва за бременни и кърмачки. За майки с проблеми, свързани със стареенето на кожата, опитайте с ферулова киселина. За акне, използвайте ниацинамид.

Ретиноиди, ретинол и естери на ретинола

Преди да се потопим във видовете ретинол, нека обясним какво точно представляват те. Ретиноидите са клас производни на витамин А. Ретинолът е вид ретиноид. Съществуват много видове ретиноиди и ретинол, които ще обясним по-късно.

Без значение кой ретиноид сте избрали, за да действат, всички те трябва да се превърнат в ретиноинова киселина. Ретиноидната киселина се свързва с ретиноидните рецептори в кожата, като ускорява клетъчната обмяна и по този начин изглажда бръчките, изсветлява матовата кожа и контролира акнето. Проблемът? Чистата ретиноинова киселина може да бъде твърде агресивна за повечето типове кожа. Вместо това учените разработиха други форми на витамин А, които трябваше да бъдат преобразувани няколко пъти, преди в крайна сметка да се превърнат в ретинолова киселина и да осигурят тези променящи кожата резултати. Колкото повече преобразувания, толкова повече време е необходимо и толкова по-нежно ще се отрази на кожата.

Имайте предвид това, докато разглеждате многото видове ретиноиди по-долу.

Ретиноинова киселина (третиноин)

Запомнете: "В момента, в който се появят нови продукти, те трябва да се използват за лечение: Ретиновата киселина е най-чистата форма на ретинола. Тъй като не е необходимо да се преобразува, тя започва да действа веднага. Това означава също, че може да бъде агресивна, изсушаваща и дразнеща за повечето типове кожа. Поради това за нея може да се изисква рецепта.

Тазаротен

Това е друг ретинол, отпускан с рецепта, който има потенциални странични ефекти. Той не активира толкова много рецептори, колкото ретиновата киселина, така че е малко по-малко ефективен, особено при акне.

Адапален

Тазаротенът и адапаленът често се сравняват, тъй като са сходни. Основната разлика е, че адапаленът се предлага без рецепта - все пак той може да бъде дразнещ, така че първо се консултирайте с вашия лекар, ако имате чувствителна кожа.

Гранатоактивен ретиноид (хидроксипинаколон ретиноат)

Този ретиноид е по-нов и има много положителни качества, които го правят един от тези, които трябва да се наблюдават. Подобно на ретиновата киселина, той не се нуждае от преобразуване и е невероятно ефективен. Гранактивният ретиноид обаче е много, много по-малко дразнещ от третиноина и не изисква рецепта.

Ретинал (ретиналдехид)

Сега се насочваме към видовете ретиноиди, които изискват преобразуване (т.е. по-слабо действащи, с по-малък потенциал за дразнене) и се предлагат без рецепта. Ретиналът (знаем, изписването е объркващо) е само една стъпка на преобразуване от ретиновата киселина.

Ретинил ретиноат

Ретинил ретиноатът също се превръща в една стъпка, но е малко по-уникален. Той се превръща отчасти в ретинолова киселина, отчасти в ретинол.

Ретинол

Преобразувайте два пъти ретиноевата киселина и ще получите ретинол. Това е най-известният вид, който се съдържа в повечето продукти за грижа за кожата на основата на ретинол.

Понякога във формулите се използва капсулиран ретинол. Това означава само, че активният ретинол е обвит в защитно покритие, което освобождава ретинола вътре само след като е преминал през повърхността на кожата, което намалява възможността за дразнене.

Естери на ретинола

Ретиноловите естери се превръщат три пъти, за да преминат в ретинолова киселина. Те са малко по-специални, тъй като изискват друга молекула, за да действат. Ефективността на естерите зависи от ефективността на избраната молекула, отбелязана в името. Например, ретинил палмитатът е естер на витамин А и палмитинова киселина.

- ретинил палмитат

- ретинол ацетат

- ретинил пропионат

- ретинил линолеат

*Бакучиол + арофира

Технически погледнато, нито една от тези съставки не е ретиноид, тъй като не съдържа витамин А. По-скоро те са получени от растения, но са заслужили мястото си в този списък, защото осигуряват подобни на ретинол ползи както за акне, така и за старееща кожа. Арофира помага за намаляване на себума, като отпушва порите и предотвратява появата на пъпки. Бакучиолът насърчава еластичността и стегнатостта, като същевременно намалява появата на фини линии и хиперпигментация.

От всички видове "ретинол" тези алтернативи на растителна основа са най-нежни, което ги прави идеални за потребители, които за първи път използват ретинол, или за тези с чувствителна кожа.

Ретинол за начинаещи - как се използва?

Как да използвате ретинол?  

  • Започнете да използвате ретинол постепенно: Започнете да използвате ретинол бавно, за да изградите толерантност на кожата си и да намалите дразненето. Започнете да го използвате веднъж седмично, след това всеки втори ден, а накрая всеки ден
  • Нанасяйте ретинол през нощта, за да избегнете дразнене от излагане на слънце
  • Избягвайте други ексфолианти, освен ако не са предназначени за използване с ретинол в един и същи продукт и ако вашият кожен терапевт/лекар не каже, че това е позволено.
  • Включете хидратиращи съставки като хиалуронова киселина в рутинната си грижа за кожата, за да намалите до минимум раздразненията, които може да предизвика ретинолът.

Защо ретинолът действа най-добре през нощта?

С голямата сила идва и големият шанс за странични ефекти. Ретинолът е известен с това, че е ефективен, но също така е известно, че предизвиква известно дразнене, особено при чувствителни типове кожа. Един от най-нежните, но ефективни начини за използване на ретинол, е в нощната рутина. Прилагането на ретинол през нощта има две важни предимства: минималното излагане на слънце след употребата на ретинол значително намалява вероятността от раздразнение и увреждане от слънцето.  Ретинолът може да бъде по-ефективен, когато се съчетае с нощния процес на обновяване на кожата, за да се предотвратят фините линии и бръчките.

Третирайте с ретинол. Защитете с SPF. Когато използвате ретинол в рутинната си процедура, винаги не забравяйте да нанасяте и пренанасяте SPF през деня. Никога не излизайте навън без него!

Ползи от ретиноидите :

  • Увеличават клетъчната обмяна и ускорява обновяването на кожата 
  • Ефективно изравняват тена на кожата
  • Изглаждат на уврежданията, които настъпват при стареенето на кожата
  • Спомагат за намаляване на количеството на разграждане на колаген от излагане на слънце
  • Стимулират производството на колаген

Ретинол за начинаещи - как се използва?

Как ретинолът помага на склонната към акне кожа?

Ретинолът ускорява обмяната на веществата в кожата, като помага за поддържането на чисти пори, намалява задържаните мазнини и проблемните бактерии, които допринасят за появата на акне.

Следите от акне са друг често срещан проблем за страдащите от склонна към акне кожа. Тези червеникави или потъмнели петна често остават дълго време след изчезването на пъпките, а особено упоритите следи могат да останат по кожата до 12 месеца след заздравяването на акне. Ексфолиращото действие на ретинола помага за постепенното избледняване на тези петна, като разкрива по-равномерен тен на кожата.

Същото ексфолиращо действие спомага за видимо подобряване на хиперпигментацията на повърхността на кожата, включително неравномерния й тен, мелазмата и тъмните петна.

 

Съставки, които можете да използвате с ретинол:

По-долу е представен списък на съставките, които можете да използвате заедно с ретинола. Чувствителността на кожата на всеки човек е различна, така че при тези съчетания имайте предвид собствения си тип кожа и цели. Ако дадена комбинация не работи за вас, не се притеснявайте - има и други, които ще работят!

Ниацинамид

Ниацинамидът (известен още като витамин В3) е една от онези любими съставки, които работят добре с всички други активни вещества в грижата за кожата - и ретинолът не е изключение. Ако целите на грижата си за кожата да се справите със стареенето и да третирате акнето, ниацинамидът е чудесна съставка за съчетаване с ретинол. Ниацинамидът може също така да помогне за подобряване на бариерната функция на кожата, като по този начин намалява вероятността от дразнене, причинено от употребата на ретинол.

Витамин С

Противно на общоприетото схващане, витамин С и ретинолът могат да се използват заедно. Всъщност много продукти за грижа за кожата съдържат тези две мощни вещества заедно. Витамин С е един от най-мощните антиоксиданти, така че може да помогне за повишаване на защитата на ретинола срещу стресовите фактори на околната среда и уврежданията от ултравиолетовите лъчи. Това е фантастично съчетание за тези, които искат да се насочат към хиперпигментацията и преждевременното стареене.

При все това комбинацията може да бъде твърде изсушаваща или чувствителна за някои типове кожа. Ако попадате в тази категория, но все пак искате да получите най-доброто от двата свята, придържайте се към използването на витамин С сутрин и нанасяйте ретинол вечер.

Хиалуронова киселина

Хиалуроновата киселина (ХК) е химектант, който повишава хидратацията на кожата, като привлича вода от външната среда в кожата. Наред с други хидратиращи вещества като глицерин, тя може да се използва в една и съща процедура с ретинола, за да се намалят до минимум сухотата, лющенето, зачервяването и дразненето.

Салицилова киселина

Салициловата киселина и ретинолът са антиакнеични продукти, така че са чудесно съчетание, ако се опитвате да лекувате акне. Въпреки че съставките могат да се допълват взаимно, използването на серум или крем със салицилова киселина заедно с ретинол обикновено не се препоръчва, тъй като комбинацията може да бъде твърде суха за повечето типове кожа. Ако използвате почистващ продукт със салицилова киселина (BHA), тогава е напълно нормално да го използвате заедно с ретинола.

Азелаинова киселина

Азелаиновата киселина е естествено срещаща се киселина, която помага при кожни състояния като розацея, хиперпигментация и акне. Ретинолът и азелаиновата киселина могат да се използват заедно, но ако при комбинирането им се появи сухота, намалете употребата им.

Пептиди и серамиди

Съставките за поддържане на кожната бариера като пептиди и серамиди също могат безопасно да се използват с ретинол в една и съща процедура. Тъй като тези съставки подпомагат овлажняването на кожата, те могат да ви помогнат да понесете по-добре изсушаващите и дразнещи странични ефекти на ретинола.

Слънцезащитни продукти

Слънцезащитният крем е от съществено значение за рутинната грижа за кожата на всеки човек, но особено ако използвате ретинол. Ежедневното носене на слънцезащитен крем ще ви помогне да видите по-добри ползи от ретинола, особено по отношение на уврежданията от слънцето и хиперпигментацията. Обратната страна също е вярна. Ако не предпазвате кожата си от слънцето, това на практика ще обърне всички ползи за кожата от употребата на ретинол.

Съставки, които не можете да използвате заедно с ретинол:

Алфа-хидрокси киселини (AHAs)

Ексфолиращите AHA, като гликолова и млечна киселина, са ефективни за третиране на неравномерна текстура и тен на кожата, но не трябва да се смесват с ретинол. И двата вида съставки ексфолират кожата и когато се използват в тандем, могат да нарушат кожната бариера и да предизвикат сухота, раздразнение или дори обрив. За най-добри резултати се придържайте към използването на AHA веднъж или най-много два пъти седмично и пропускайте ретинола в дните, в които използвате тези течни ексфолианти.

Бензоил пероксид

Бензоил пероксидът е една от най-ефективните съставки за борба с акнето на пазара. Въпреки това използването на бензоил пероксид и ретинол (в това число и предписвания с рецепта третиноин) в една и съща процедура е контрапродуктивно, тъй като двете съставки се неутрализират взаимно, намалявайки ефективността си. За да сведете до минимум взаимодействието им и да извлечете максимална полза от грижата за кожата си, използвайте бензоил пероксид сутрин, а ретинол - през нощта.


Този уебсайт анализира поведението на посетителите, т.е. използването на "бисквитки" за целите на измерване, оптимизиране и персонализиране на съдържанието. Партньорите ни за социални и анализи могат да обединяват тази информация с други данни, които вече имат. В Политика за поверителност можете да получите повече информация за това. Като продължавате да сърфирате в сайта, вие се съгласявате тази обработка на данните от оператора на сайта и трети страни да бъде оттеглена по всяко време за в бъдеще.
OK